MENU

Rodzaje ziół

24 września 2013 • Zioła

Zioła to nie tylko te rosnące w lasach, niekiedy trujące i trudne do zdobycia elementy flory. Mianem tym możemy określić każdą roślinę, która ma w swoim składzie substancje, które można wykorzystać jako surowiec zielarski. Roślina ta dodatkowo musi mieć wpływ na ludzki organizm (jego funkcję metaboliczną). Dokonując specyfikacji ziół warto zauważyć przede wszystkim ich podział na gatunki lecznicze (w tym o zastosowaniu kosmetycznym), przyprawowe, olejkodajne oraz trujące.

Rodzaje ziół.

Do rodziny ogólnie rozumianych „ziół” zaliczamy: rośliny zielne jednoroczne, rośliny zielne dwuletnie, warzywa, byliny, krzewy i drzewa. Zioła są doceniane ze względu na mnogość zastosowań – zarówno w użytkowaniu zewnętrznym jak i wewnętrznym. Możemy na ich bazie przygotować samodzielnie: napary, odwary, maceraty (z ziół suszonych), okłady, octy, nalewki (ze świeżo zebranych). Co interesujące, element leczniczego preparatu mogą stanowić tak liście, jak i owoce, łodygi czy korzenie. Wszystko zależy od rodzaju rośliny oraz tego, do czego pragniemy ją wykorzystać. Zdarza się jednak, że nie mamy ochoty (bądź czasu, czy wystarczająco dużo cierpliwości) by samodzielnie wykorzystać ziołowy potencjał. Na szczęście sklepy zielarskie (stacjonarne i internetowe) prezentują wyjątkowo szeroki asortyment.

Gotowe preparaty zielarskie.

Preparaty gotowe mogą przybierać różne formy (i konsystencje). Do nabycia są m.in. tabletki, granulaty, kapsułki, proszki, syropy, maceraty, maści, mazidła i inne. Warto również zauważyć, że zioła mogą być stosowane zarówno w formie suszonej, jak i bezpośrednio po zebraniu. Niektóre gatunki rosną dziko, jednak wiele z ziół można hodować samodzielnie, w doniczce (także w celach kulinarnych). Często zioła, którymi na co dzień przyprawiamy dania mają jednocześnie potencjał leczniczy, jak chociażby ułatwiająca trawienie bazylia, działające antyseptycznie i ściągająco szałwia czy rumianek, a także wzmacniająca odporność pokrzywa.

Powiązane artykuły

Comments are closed.

« »