MENU
nalewki ziołowe

Nalewki ziołowe

14 maja 2013 • Najpopularniejsze

Ziołowe nalewki cieszą się powodzeniem od wielu lat. Są to najbardziej popularne leki naturalne – chwalone nie tylko ze względu na swoją skuteczność, ale również walory smakowe. Ponad to – nalewki takie są trwałe – mogą być przechowywane przez kilka lat.

Oczywiście w sklepach zielarskich oraz aptekach można zaopatrzyć się w gotowe produkty. O ileż przyjemniej jest jednak przyrządzić taki specyfik samodzielnie. Warto jednak pamiętać o tym, aby dobrać składniki najwyższej jakości. Z kiepskiego alkoholu oraz zwiędłych ziółek nie powstanie najlepsza nalewka…
Nalewki uzyskuje się dzięki wytrawianiu ziół alkoholem etylowym, za pomocą maceracji lub perkolacji. Aby wyprodukować nalewkę ziołową najlepiej używać świeżych ziół. Rozdrobnione umieszczamy w szklanym naczyniu, oraz zalewamy mocnym alkoholem (60 – 70 %), a następnie odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce. Po około 2 tygodniach filtrujemy wywar (który może być już wykorzystywany) a roślinę ponownie możemy zalać i odstawić. Ziołowe nalewki mogą mieć szerokie zastosowanie, na przykład:
z mięty pieprzowej – jest pomocna przy niestrawności, wzdęciach oraz skurczach przewodu pokarmowego;
kminkowa – łagodzi bóle menstruacyjne, działa rozkurczowo;
z tataraku – pobudzająca apetyt, lecząca niestrawność;
z arcydzięgla– zalecana przy wzdęciach;
anyżówka – pomagająca przy dolegliwościach żołądkowych oraz kaszlu
piołunówka – pobudzająca pracę soków trawiennych;
z chmielu – o działaniu uspokajającym, przy leczeniu bezsenności;

Powiązane artykuły

Comments are closed.

« »